Když se řekne „BIO“, každý z vás si představí výjimečnou kvalitu v souvislosti s potravinářskými výrobky nebo vypěstovanými plody či surovinami. Tento výraz se však vztahuje i na technologické procesy, jejichž zpracování odpovídá požadované kvalitě pozitivního vlivu na lidské zdraví.
Tento novodobý fenomén zasáhl i tolik moderní nakličování semínek luštěnin, obilovin a olejnin. Na trhu je k dispozici celá řada naklíčovacích misek, ale ne všechny jsou vyrobeny z materiálu, který splňuje očekávané požadavky.
Biomisky pro nakličování se vyrábí ze speciálního akrylového skla, většinou se jedná o vícepatrové nádoby uzavřené akrylovým víčkem. Různé druhy semen umístíte do jednotlivých pater, propláchnete je čistou vodou, necháte vodu odtéci a přebytečná tekutina pak odkapává do spodní odkapávací části, odkud se postupně odpařuje. Jejím vzlínáním vlhkost postupně prostupuje až do horního patra, čímž se aktivuje proces klíčení. Doporučuje se dvakrát za den semena propláchnout vodou, aby se na jejich povrchu netvořila plíseň, a v závislosti na druhu suroviny se klíčky vytvoří zhruba po jednom až sedmi dnech.
Namáčení před klíčením
Všechna semena je nutné před samotným klíčícím procesem namočit do studené vody, aby se tento proces aktivoval. Jak dlouho kterou surovinu namáčet?
15 minut – pohanka
2 hodiny – slunečnicová semínka a quinoa
4 hodiny – dýňová semena
6 hodin – konopí, ječmen, oves
8 hodin – sezamové semínko, lněné semínko, čočka, pšenice, žito, špalda, proso (jáhly), fazole adzuki, pískavice řecké seno
9 hodin – rýže, vojtěška
12 hodin – arašídy, mandle, cizrna, kukuřice
24 hodin – fazole mungo
Jak dlouho trvá klíčící proces
Většinou jde o pouhé rozmezí několika dnů. Nejrychleji vám vzejde semeno dýně, sezamu, quinoa, pohanky a cizrny – zpravidla v průběhu 16 – 24 hodin.
Dva dny klíčí vojtěška, slunečnicové semínko, kukuřice, proso a ječmen a tři dny fazole mungo a adzuki, pšenice, žito, rýže a arašídy.